Formula E’de sezon nasıl başladı?
Formula E sezonunun ilk üç yarışını geride bıraktık, aslında ilk 3 yarışın kazananlarına bakacak olursak temelde geçen sezonun tamamının bir özetini izlemiş olduk.
Geçen sezon Porsche pilotu Pascal Wehrlein sezona muhteşem bir başlangıç yapmış ve ilk 3 yarışta iki galibiyet, bir de podyum elde etmişti. Ancak sezonun son 6 yarışında bir daha ilk 5’e dahi girememişti. Bu sezona da Meksika’da galibiyetle başlayan Wehrlein Diriyah’taki iki yarışta 8. ve 7. olabildi.
Diğer iki yarışta da manzara pek değişmedi, Diriyah’ta galibiyetler geçen yıl şampiyonluk yarışı veren Nick Cassidy ile son şampiyon Jake Dennis’e gitti.
Geçen sezonki harika performansından sonra bu sezon Jaguar’a geçen Nick Cassidy sezona muhteşem bir başlangıç yaptı. Üç yarışın üçünde de podyuma çıktı (3., 3. ve 1.), böylelikle daha üç yarıştan şampiyonada 19 puanlık bir fark da yaratmış oldu. Yine de Formula E’de puan farkları pek anlam ifade etmiyor zira sıralama turları sistemi eleme usulü olduğu için tek kötü tur pilotların yarışlara çok gerilerden başlamasına ve neticesinde o yarışta puansız kalmasına neden olabiliyor (örneğin şampiyonluk adaylarından Mitch Evans son yarışa 14.sıradan, son şampiyon Jake Dennis ise 15. sıradan başladı).
Evans demişken; kendisi iki sezondur şampiyonluğa oynayan bir isim, bu iki sezonda tam 8 yarış kazandı. Çifte yarış hafta sonlarını çift galibiyetle kapattığını dahi gördük. Ancak aşırı agresif tarzı ve istikrarsızlığı nedeniyle şampiyonluğa bir türlü ulaşamadı. Bu sezona da vatandaşı ve takım arkadaşı Cassidy’nin 3 yarışta 36 puan gerisinde kalarak başladı. Özellikle Suudi Arabistan ilk yarışının son turunda 3.olabilecekken agresif geçiş denemeleriyle pist dışına taşıp 5’e kadar düştü; podyumu ve 5 puanı kaybetti.
İstikrar abidesi son şampiyon Jake Dennis ise tam tersi bir şekilde istikrarsız başladı. İlk Suudi Arabistan yarışını kazansa da ikincisine 15.sıradan başladı ve puan dahi alamadı. Meksika’da ise anca 9.olabildi. O da daha 3 yarıştan Cassidy’nin 29 puan gerisinde kalmış oldu.
Jean-Eric Vergne istatistiksel olarak Formula E tarihinin en büyüğüdür desek yanlış bir ifade kullanmış olmayız, zira kendisi serinin tek çifte şampiyonu. Diriyah’ta ilk yarışta da pole pozisyonu alarak Sebastien Buemi’ye ait olan Formula E’de en çok pole pozisyonu alan pilot unvanına da ortak oldu (16). Ayrıca ilk yarış Meksika E-Prix’inde 1000. Formula E puanına ulaştı. Bu sezon da DS Penske’sini performansının ötesine taşımaya devam etmesi sayesinde şampiyonada şu anda 33 puanla 3.sırada.
Kimler iyi, kimler kötü izlenim verdi?
Sezonun şimdiye kadar olumlu anlamda sürprizleri; Oliver Rowland’ın Diriyah’ta ikinci yarışta pole pozisyonu alıp yarışı da 3.bitirmesi oldu, McLaren’ler bir tık daha hızlı gözüktü. Özellikle Sam Bird Jaguar’da Evans’ın çok gerisinde kaldığı görüntüsünden uzaktı. Sonuçlar puan tablosuna yansımasa da hızlı. Maximilian Günther geçen sezonki muhteşem performansını daha da ileri taşımış gibiydi. Porsche ve Jaguar güç ünitesi kullanan araçlar haricinde; Jean-Eric Vergne ile birlikte en hızlı isim görüntüsündeydi.
Negatif sürprizlere ise Antonio Felix da Costa ile başlayabiliriz, Porsche sürücüsü üç yarışın ardından sıfır puanda. Eski bir şampiyon olarak takım arkadaşının 38 puan gerisine düşmesi kendisi adına kabul edilemez bir durum.
F1, F2 gibi serilerden gelir gelmez Formula E’ye adapte olmak zordur ancak Jehan Daruvala gerçekten çok çok kötü bir başlangıç yaptı. Yine de değerlendirmek için çok erken ancak takım arkadaşı Günther’den bir hayli uzaklardaydı. Lucas di Grassi; aracından da kaynaklı olacak ancak çok çok gerilerde gözüküyordu. Seri tarihinin en büyük pilotlarından biri olarak artık tamamıyla en gerilere balta atmış gibi gözüküyor. Benzer bir durum 2021 Formula E sezonunun ilk 2’si, Mahindra pilotları Nyck de Vries ve Edoardo Mortara için de geçerli gibi gözüküyor. Puan almayı geçtim, yarışlarda puan sınırının içinde bile pek gözükmediler. Sezon öncesi testlerde araçlarının yandığını da unutmayalım…
Son olarak iki yarış sonra, Misano E-Prix’inde araçlarda hızlı şarj denenecek. Zorunlu pit stoplar ile araçlar şarj edilmek için pit yolunu ziyaret etmek zorunda olacak. Pit sonrası pilotlara iki atak modu ve yarışın geri kalanı için ekstra 4kWh güç eklenecek. Araçların şarjı aslında geçtiğimiz sezon, yani Gen3 döneminin başlangıcı için düşünülen bir değişiklikti ancak ertelendi. Son dakikada Misano E-Prix’inde uygulamaktan vazgeçerlerse de inanın hiç şaşırmam. Ancak şimdilik uygulanacak gibi duruyor.
Bakalım son şampiyon Jake Dennis ve son yılların her şampiyonluk yarışında var olan Mitch Evans; şampiyona da biraz puan farkı açan Nick Cassidy’yi yakalayabilecek mi?