2026 Formula 1 kuralları için bir diğer değişiklik yılı konumunda. Motor kurallarının yanı sıra şasi kuralları da değişecek, dolayısıyla karşımızda tam anlamıyla bir devrim var.
FIA motor kurallarını çoktan duyurmuştu, ancak 2026 Formula 1 kuralları manifestosu için bir süredir daha bekleyiş halindeydik. Bu bekleyiş, Haziran ayının ilk haftası itibariyle de son bulmuş vaziyette.
Düzenlediği bir lansman ile yeni araçları ilk kez görücüye çıkartan FIA, yayınladığı bir bildiri vasıtasıyla araçların temel özelliklerini ve temel değişiklikleri de tanıttı.
2026 Formula 1 kuralları: Neler değişiyor?
- Yeni araçlarda aktif aero sistemleri yer alacak. Bu konu hakkında detaylar gelecek, fakat DRS sistemi de aktif aero özelliklerine göre değişim gösterecek.
- Araçlar 30 kilogram hafifleyecek.
- Araçların boyutları küçültülecek; dingil mesafesi 3600 milimetre seviyesinden 3400 milimetre seviyesine iniyor, genişlik 2000 milimetreden 1900 milimetreye iniyor, maksimum taban genişliği 150 milimetre düşüyor.
- Lastikler 18 inç olarak kalacak, fakat ön lastik genişliği 25 milimetre, arka lastiklerin genişliği 30 milimetre azaltılacak. Bu durum yol tutuşu kaybına yol açmayacak.
- Ön kanatlar daraltılıyor, ön tekerleklerin üstündeki kemerler kaldırılıyor. Sidepod yapısı da ön kanat ve tekerlek yapısına bağlı olarak değişiyor.
- Arka kanat uç plakaları basitleşiyor, artık üç parçalı ve aktif bir kanat kullanılacak. Kiriş kanat tamamen kaldırılacak.
- Yer etkisini azaltmak için tabanlar basitleştirilecek ve düz bir tabana geçilecek. Difüzör güçlendirilecek.
- Takla barının kaldırabileceği maksimum kuvvet 16G’den 20G’ye yükselecek.
Tüm bu değişikliklerin ardından yere basma gücünün %30, sürüklenmenin ise %55 oranında azaltılması bekleniyor.
Aktif Aero ve Manual Override Mode nedir?
Yeni kuralların en önemli iki yanı artık araçların aktif aero kullanacak olması ve DRS’nin yerini MOM olarak adlandıracağımız yeni bir sistemin alacak olması.
Aktif aero kapsamında arka kanat üç parçalı, ön kanat ise iki parçalı olacak. Bu parçalar tıpkı DRS’te olduğu gibi açılıp kapanabilen parçalar olacak.
Aktif aero kapsamında iki mod göreceğiz: Z modu ve X modu.
Z modu kullanıldığında ön ve arka kanatlar açılacak. Bu sayede daha yüksek viraj hızlarına ulaşılabilmesi ve virajlarda takip kalitesinin arttırılması hedefleniyor.
X modu kullanıldığında ise ön ve arka kanattaki kanat açıları değişecek ve daha düşük sürtünmeli bir konfigürasyon elde edilecek. Bu da düzlük hızını arttıracak.
Sistem bizzat pilot tarafından açılacak ve pistin düşük yere basma gücüne sahip bölgelerinde kullanılabilecek.
Manual Override Mode ise Formula E’de gördüğümüz “atak modu” gibi bir sistem.
Pilotlar öndeki araca çok yakın oldukları senaryolarda ekstra enerji kullanma imkanı yakalayabilecekler. Bu da kirli havayı tamamen bertaraf edecek.