2019 yılında yürürlüğe giren ve İtalya’ya çalışmaya gelen yabancılara büyük bir vergi indirimi sunan “Decreto Crestica” isimli yasa, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlükten kalktı.
Yasa özellikle İtalyan olmayan futbolcuların ve futbol kulüplerinin epey işine yaradı; nitekim futbolcular gelirlerinin ilk %50’sini vergi olmadan kasaya koyabildi, takımlar da oyunculara daha az ödeme yapabildi.
Yasa yurtdışında futbolcu David Beckham’ın adını taşıyan “Beckham Yasası” olarak da biliniyordu. Bunun sebebi, İngiliz futbolcunun Real Madrid’e transferi esnasında İspanya’da da benzer bir yasanın çıkmış olması.
Bu yasa, yurtdışından İspanya’ya taşınan ve burada çalışmaya başlayan kişilerin, olağanüstü yetenekli görülmeleri halinde, özel vergi düzenlemelerinden yararlanmalarını sağlıyordu -Beckham da olağanüstü yeteneğe sahip ve ülkeye çok fazla artı değer katacak bir kişi olarak görülüyordu.
İtalya’nın 2019 yılı ortalarında yürürlüğe giren Decreto Crescita yasası biraz farklıydı ancak futbolculara sağladığı büyük fayda nedeniyle Beckham yasasıyla karşılaştırıldı.
Bu yasa çıktığında İtalya başbakanlığı görevinde daha sosyal demokrat bir isim olarak bilinen Giuseppe Conte bulunmaktaydı, ancak ülkede artık daha sağ tandanslı bir hükümet, başbakanlık görevinde ise Giorgia Meloni bulunuyor.
Yasaya göreve geldiğinden beri karşı çıkan Meloni, göreve gelişinin ilk yılı sona erdikten kısa süre sonra yasayı yürürlükten kaldırdı.
Yasanın kalkışı Ferrari için ne anlam ifade ediyor?
Bu durum, futbol takımlarının yanı sıra Ferrari için de kötü haber olabilir, nitekim takım son dönemde yurtdışından önemli isimleri kadaroya katma sürecindeydi.
Ferrari’nin yurtdışından getirmeyi ya da daha doğrusu diğer F1 takımlarından almayı umduğu mühendisler çoğunlukla İngiltere’de ikamet ediyor ve bu isimler artık vergi indiriminden de faydalanamayacaklar.
Kısacası takım, kadrosuna katmak için görüştüğü insanları İtalya’ya taşınmaya ikna etmek için sahip olduğu ilginç bir avantajı kaybedecek. Ferrari’nin son yıllarda işe alım konusunda geri kaldığı düşünülürse, yasanın kalkması net bir geri adım.
Zaten birçok mühendis İtalya’ya taşınmak istemiyor ve İngiltere’ye kıyasla hayatlarında çok büyük bir değişiklik olduğunu düşünüyor.
Bunun yanı sıra İngiltere dışında ikamet eden takımlar kendi ülkelerindeki farklı vergi kuralları ve ortalama maaşlarla uğraşmak zorundalar, dolayısıyla Ferrari, AlphaTauri ve Stake’in doğal bir dezavantajla uğraştığı söylenebilir.