Padoktan Sesler olarak sitemizin ilk haftasını geride bıraktık, herkese teşekkürler. Sitemiz emeklemeye başladığına göre, artık yavaş yavaş çeviri dışı içeriklerin de devreye girmesi gerekmekte -özellikle de geride kalan sezon ile ilgili içeriklerin.
Bu kapsamda ilk serimiz 2023 sezon değerlendirmesi. Sezon boyunca görev alan 22 sürücüyü en zayıftan en güçlüye kadar sıralayacağız.
Her gün bir pilottan bahsedeceğimiz serinin amacı ise 2023 sezonuna dair Türkçe bir kaynağın bulunması olacak. Günün sonunda her şey hafıza 🙂
#22 – Nyck de Vries, yılın en zayıf halkası
De Vries buraya hangi yollardan ulaştı?
Nyck de Vries ismine birçok motor sporları sevdalısı zaten yıllardır hakimdi, hatta net konuşmak gerekirse tam 13 yıldır!
Hollanda’nın yetenek vadeden genç sürücüsü, ilk olarak 2010 yılında, henüz 15 yaşındayken McLaren akademisinin bir parçası oldu.
İngiliz takım kendisine sonraki dokuz yıl ciddi yatırım yaptı, hatta McLaren’in animasyon serisi McLaren Tooned’da dahi ufak bir rol almıştı.
Fakat alt serilerde De Vries’in zaman zaman parlasa da ortalığı aleve vermediğini gördük, özellikle 2018 Formula 2 sezonunda George Russell, Lando Norris ve Alex Albon’un gerisinde kalması soru işaretlerini herkes için arttırmıştı.
Kendisi 2019 sezonunda F2 şampiyonluğuna ulaşsa da, Norris’in başarısının ardından McLaren’daki yerini kaybetti.
Yine de kendine bir gelecek çizebildi genç Hollandalı, bu yolda attığı en büyük adım Toto Wolff ile arasını iyi tutması ve bu sayede Mercedes Formula E koltuğunun yanı sıra F1 test pilotluğunu kapmasıydı.
2020-21 sezonunda FE şampiyonluğuna ulaşan De Vries için F1 kapıları kapanmış gibiydi… ta ki 2022 İtalya GP’sinde hastalanan Alex Albon’un yerine Williams koltuğuna geçene ve yarışı puanla bitirene dek!
Bu başarı, kendisine AlphaTauri ile F1’e giriş gibi sürpriz bir kapı açacaktı.
De Vries’in 2023 sezonu nasıl geçti?
Red Bull’un uzun süredir görülmemiş bir hamle yaparak AlphaTauri’ye dışarıdan bir pilot getirmesinin amacı belliydi: tecrübe!
2020 ve 2021 sezonlarını çok iyi geçiren ve Pierre Gasly ile müthiş sonuçlara imza atan takım, Gasly’nin ayrılığı sonrası tecrübeli bir isimle yeniden yükselişe geçmek istiyordu.
Ancak yaşananlar maalesef beklentilerin tam tersi oldu.
Hayal kırıklığı henüz ilk üç yarışta kendini gösterdi: en zayıf araca sahip AlphaTauri ile Yuki Tsunoda iki kez 11. olmuş, bir kez de 10. sıraya uzanarak puan almıştı.
De Vries? 14. sıradan öteye gidememişti.
Kötü performansı Azerbaycan hafta sonu yaptığı kazalar izledi, sıralama turlarını 18. tamamlayabilmiş, yarışta ise bir çaylak hatasıyla kendini bariyerlerde bularak yarışa veda etmişti.
Hollandalı pilot için işler kalan yarışlarda da iyiye gitmeyecek, kendisi Miami ve İspanya sıralama turlarında Tsunoda’yı geçmesi ve Monako’da 12. olması dışında hiçbir ışık vermeyecekti.
Bu kötü performansın ardından Red Bull’un işe müdahale etmesi bekleniyordu, hatta İspanya öncesi Daniel Ricciardo’nun koltuk ayarı yaptırdığı dahi söyleniyordu.
Bu söylentiler o haftalar için yalanlandı; ancak sadece üç yarış sonra, Britanya GP’sinin ardından beklenen gerçekleşti ve De Vries koltuğa veda ederken, Ricciardo 10 yarışlık aranın ardından geri döndü.
De Vries için işler neden yanlış gitti?
De Vries spora giriş yaptığında 28 yaşındaydı ve sürüş tarzı F1’e epey yabancıydı.
Evet, önceki iki yıl boyunca antrenman seanslarında Mercedes motorlu neredeyse her aracın koltuğunda kendisini göstermişti, ancak yarış tecrübesinden yoksunluğu ve sınırları bulmakta çekingen kalması onu bir hayli zorladı.
Sınırları bulmak konusundaki belki de en büyük hatası -bize kalırsa- F1’i FE misali ele almasıydı. Dar cadde pistlerinin serisi FE sınır konusunda biraz dikkat istemekte, nitekim sağ da duvar, sol da duvar.
Ayrıca doğal olarak FE yere basma gücünün de aşırı yüksek olmadığı, yer yer de ayağınızı gazdan çekmenizi gerektiren bir seri. Yere basma gücünü kaybetmeniz, kendinizi duvarda bulmanıza sebep olabilir -zaten her yer duvar!
Yere basma gücünün araçların temelini oluşturduğu F1’de ise pist limitlerini aşmadığınız sürece pistin her bir virajına farklı kombinasyonlarla girebilirsiniz. Araç bunu yapmanızı sağlayacak ve çok gereksiz hareketlerde bulunmadığınız takdirde sizi ödüllendirecektir bile.
Bunun yanı sıra F1 pit stop stratejilerinin kritik önem taşıdığı bir seri, dolayısıyla gaza basabildiğiniz her an gaza basmanız gerek. Lastik korurken bile ayağınızı gazdan çekemezsiniz.
De Vries muhtemelen zihniyet olarak kendini seriye hazırlayamadı ve sonuç itibariyle tecrübesini de takıma yansıtamadı. Bu da uzun süredir beklediği F1 fırsatını değerlendirememesine ve kalıcı olamamasına yol açtı.
Sezon değerlendirmesi biterken
Ancak yine de De Vries için hayat güzel devam ediyor, kendisi hem Mercedes’e geri döndü, hem gelecek sezon yine FE’de yarışacak, hem de WEC’in en iyi aracının, Toyota GR010’un direksiyonuna geçecek!
Eh, yarış dünyası yeterince iyiyseniz F1 dışında da bir şekilde tutunmanıza olanak sağlıyor. De Vries, iyi olmasına rağmen F1’de tutunamayan onlarca sürücüden sadece biri.