Le Mans 24 Saat nedir? Kimisi için sadece bir araba yarışıdır, kimisi için markaların araçlarını deneyeceği uzun bir test seansıdır, kimisi için de bir sevdadır.
Motor sporları tarihinin en kült yarışı diyebileceğimiz Le Mans 24 Saat bu hafta gerçekleştirilecek. Pek çok otoriteye göre son yılların en zevkli yarışı bekleniyor.
Biz de yarış öncesi Le Mans 24 Saat nedir, bu yılki yarış nasıl geçecek gibi sorulara cevap vermeye çalıştık.
2024 Le Mans 24 Saat’ten Ne Beklemeliyiz?
Motorsporlarının üçlü tacını en önemli halkalarından biri olan Le Mans 24 saat, Hypercar’ların en üst sınıf olarak yarışması ile beraber oldukça kalabalık ve çeşitli üreticilerin yer aldığı bir gride sahip oldu. Geçtiğimiz sene 100. yıldönümünü kutlayan bu efsane yarış Toyota ve Ferrari arasında, kıran kırana geçen galibiyet mücadelesine sahne oldu. 50 yıl sonra en üst klasmana geri dönen taraf olan 51 numaralı Ferrari 499P ise yarışı kazanan araç oldu.
2024 yılında ise spora geri dönen ve yeni katılan üreticiler sayesinde daha kalabalık bir grid bizleri bekliyor olacak. 23 araçlık Hypercar gridinde BMW, Alpine, Lamborghini ve Isotta’yı da izleyeceğiz. Buna ek olarak bu sezonun başında arka kanatsız konsepti terk ederek yenilenen Peugeot 9×8’i de yeni hali ile yarışırken izleyeceğiz.
2024 Le Mans 24 Saat, müşteri araçları açısından da daha çeşitli bir gride ev sahipliği yapacak.
Cadillac, tıpkı geçen sene olduğu gibi 3 araçla yarışa katılırken ona yine 3 araçla Ferrari eşlik edecek. 83 numaralı, sarı renk Ferrari’nin direksiyonunda Yifei Ye, Robert Shwartzman ve Robert Kubica olacak.
JOTA, geçen sene yarışan 38 numaralı araca ek olarak bu sene iki adet Porsche 963 ile yarışacak. 12 numaralı Jota’yı Callum Ilott, Norman Nato ve Will Stevens sürecek. 2009 F1 şampiyonu Jenson Button ise 38 numaralı JOTA’yı sürecek. Bir başka Porsche müşterisi olan Proton Competition ise Neel Jani, Julien Andlauer ve Harry Ticknell kadrosu ile yarışacak.
WEC’ye bu sene eklenen LMGT3 sınıfı ise ilk defa Le Mans’a katılacak. Bu sınıfta daha önceden GTE’de yer alan Ferrari, Porsche, Aston Martin, Corvette, BMW gibi üreticilere ek olarak Lamborghin McLaren ve Lexus da eklenecek. Temsilcimiz Salih Yoluç ise JMW Racing’in 66 numaralı Ferrari 296 GT3’ünü kullanacak.
2024 sezonu itibari ile kaldırılan LMP2 sınıfı ise bir istisna olarak Le Mans’da yarışmaya devam edecek. Bu sınıfta ise 16 araçlık bir grid yer alacak. 23 adet Hypercar ve GT3 aracı ile beraber toplamda 62 araçlık büyük bir grid Le Mans’da yarışacak.
Grid ve üreticiler bu şekilde, fakat ACO ve FIA’nın aldığı bazı kararlar çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu kararlar yarışın gidişatını değiştirebileceği gibi güvenlik açısından da sorgulanıyor.
Lastik ısıtmak bir sorun olacak mı?
Bilindiği üzere lastik ısıtıcı battaniyeler 2023 sezonundan beri kullanılmıyor. Fakat geçtiğimiz sene yapılan Spa 6 saat yarışı lastiklerin soğuk havada çok geç ısınması nedeni ile spinlere ve kazalara sahne olmuştu. 50 numaralı Ferrari’nin pilotu Antonio Fuoco ise pit çıkışında soğuk lastikler yüzünden aracın kontrolünü kaybederek yarış dışı kalmıştı. Bunun üzerine FIA, güvenlik amacı ile lastik ısıtıcı battaniyelerin Le Mans’da kullanılmasına izin verdi. Fakat, bu seneki yarış için böyle bir karar alınmadı.
Bu durum pilotlar arasında da görüş ayrılığına neden oldu. Ferrari ve Toyota pilotları, soğuk lastiklerle pitten çıkış turlarının oldukça yavaş olmasının yanı sıra bunun bir güvenlik açığı oluşturacağını da düşünüyor. Fakat bazı Porsche ve Cadillac pilotları bunun ciddi bir güvenlik riski olduğu görüşünü paylaşmıyor. Bu tartışmalar ile beraber pist üstündeki mücadeleye ek olarak politik rekabeti de Le Mans’da izleyebiliriz.
BoP en fazla kimi etkileyecek?
Performans dengesi, yani Balance of Performance (BoP) WEC’nin değişmez bir parçası. Bu sistem, adından da anlaşılacağı üzere araçların performansını dengeleyerek dominasyonun önüne geçmeyi hedefliyor. Bu sayede tüm grubun birbiri ile mücadele edebilmesi amaçlanıyor.
2024 Le Mans’da ise bir ilk olarak ‘’çift kademeli BoP’’ sistemi uygulanacak. Power gain adı verilen bu sisteme göre, bazı araçlar 250 km/saaten sonra bir miktar güç değişimine uğrayacak.
Alpine A424, BMW M Hybrid V8, Isotta Fraschini Tipo 6 Competizione ve Toyota GR010 Hybrid, 250 km/s’den sonra toplam gücünün %0,9’u kadar güç artışı elde edecek.
Bazı araçlar ise bu hızdan sonra güç kesintisine uğrayacak.
- Ferrari 499P -%1,7,
- Lamborghini SC63 -%1,6
- Peugeot 9X8 -%0,7
- Cadillac V-Series.R ve Porsche 963 ise güç değişimine uğramadan yarışacak.
BoP elbette ki sadece Power Gain ile limitli değil. Ferrari ve Lamborghini toplam güç artışı elde etti.; Ferrari 2 kW artarak 508 kW’a ve Lamborghini 5 kW artarak 519 kW’a çıktı. Bu artış ile beraber Lamborghini maksimum güç anlamında gridin en güçlü aracı.
Porsche’ye de 4 kW daha eklenerek 511 kW’a çıkarıldı. Toplam güç anlamında hiçbir değişiklik almayan Peugeot dışında kalan beş otomobil güç düşüşleri yaşadı; Toyota ve Cadillac sırasıyla 7 kW azalarak 508 kW ve 509 kW’a düştü.
Alpine 6 kW azalarak 507 kW’a düştü, Isotta Fraschini 5 kW azalarak 515 kW’a düştü ve BMW 2 kW azalarak 508 kW’a düştü.
Le Mans BoP’si ile araçların ağırlıklarında da bir dizi değişiklik yapıldı.
Peugeot, 9X8’in 1047 kg ile en çok hafifleyen araç haline geldi. Araç, 18 kg hafifletildi. Bu durum, 9×8’in Imola’da revize edilen versiyonunun performans eksikliğiyle ilgili dile getirilen eleştirilerin ardından gelen bir değişiklik.
Ferrari, 10 kg hafifleyerek 1043 kg’a, Isotta Fraschini, 12 kg hafifleyerek 1048 kg’a düştü. 11 kg hafifleyerek 1053 kg’a düşen Toyota GR010 Hybrid ise bu sene de en ağır Hypercar aracı.
7 kg hafifleyrek 1038 kg’a düşen Alpine’e ek olarak Cadillac’ın V.Series-R’ı 6 kg’lık bir artışa rağmen 1036 kg ile sınıfındaki en hafif otomobil olmaya devam etti.
Porsche ise 5 kg alarak 1042 kg oldu. Alman üreticiye, 4 kg’lık artış ile 1039 kg olan Lamborghini ve 1 kg alarak 1039 kg olan BMW eşlik etti.
Geçen sene Le Mans’da yarışan beş otomobilin tamamı, geçen seneye kıyasla daha düşük ağırlıklarla ve daha az güçle yarışacak.